День назад

Чтение на день: Март, 30 число (старый стиль)

День вперед

По шестой песни:

И поется кондак и икос (или мученичен, аще несть).
Абие учиненный чтец:
Па́мять преподо́бнаго отца́ на́шего Иоа́нна списа́теля Ле́ствицы благослови, владыко, прочести.
Иерей:
Егоже молитвами, Христе Боже, помилуй нас.
И чтец: Аминь.

Стихи́:

К ле́ствице ле́ствицу приложи́в о́тче,

Доброде́телив, пря́сло дости́гл еси́ да́же до небе́с:

Ра́дуется Иоа́нн в тридеся́тый.

Той шестина́десятым ле́том сый, и остроу́мен сый окру́жнею прему́дростию, принесе́ себе́ сама́го жертву свяще́ннейшую Бо́гу, на Сина́йскую го́ру возше́д, и уедини́вся, и в покоре́нии пребыва́я. Та́же по девятина́десятих ле́тех, воста́в до́йде на безмо́лвное по́прище, пятьми́ зна́меньми от Ки́риакова монастыря́ боре́ния уедине́ние прие́м, Фо́ла и́мя ме́сту: и четыредеся́тное ле́то преше́д, разжига́емь раче́нием, и огне́м боже́ственныя любве́. Ядя́ше у́бо от всех я́же непоро́чно реко́шася запове́данием, ма́ло же зело́ и не в сы́тость, и в сем мню киче́ния рог сломля́я всему́дро. Но слез исто́чник о́наго, ко́е у́бо сло́во [кто] изрече́т? Сна же толи́ко приима́ше, елико у́мнаго существа́ бде́нием не вреди́ти. Тече́ние же его́ моли́тва бе при́сная, и к Бо́гу раче́ние неуподоби́тельное. Сей у́бо вся́кою добродет́елию изобучи́вся, и до́бре жи́тельствовав, и велича́йших зре́ний полн быв. И ученика́ спя́ща в некоем месте под ка́менем ве́лиим, и иму́ща от него́ па́дшаго уже́ уби́тися, и в ча́сти раздели́тися: Святы́й же в ке́ллии сый, и Ду́хом боже́ственным позна́в, таковы́я сме́рти изба́ви, яви́вся ему́ во сне, и возста́вив от его́же хотя́ше пострада́ти паде́ния. В сем у́бо доброде́тели доше́д, и игу́мен святы́я горы́ Сина́йския быв. Оста́ви привре́менную жизнь, и к ве́чному преложи́ся упокое́нию. Пе́рвее сложи́в всему́друю кни́гу, боже́ственных и духо́вных степе́ней: я́же и Ле́ствица имену́ется.

В тойже день память свята́го проро́ка Иоа́да

Иоа́д проро́к бе сый от Самари́и. Его́же попра́в в Вефи́ле лев, и умори́ и́, егда́ обличи́ти идя́ше Иеровоа́ма я́же о телцу́ и́маже жря́ху. Повеле́бо ему́ Бог обличи́ти его́, и не я́сти хле́ба, ни пи́ти воды́, но возвраща́тися ско́ро. Ше́дже обре́те жру́ща Иеровоа́ма, возва́ и́ сло́вом Госпо́дним рече́, слы́ши со́нмище та́ко глаго́лет Госпо́дь, сын ражда́ется в дому́ иу́дове, и́мя ему́ Иоси́я, и сокруши́т сия́, и держа́вы высо́ких ссече́т. И простре́ ру́ку Иеровоа́м хотя́ его́ я́ти, и у́сше рука́ ему́. И помоли́ся Иеровоа́м да исцели́т его́. Проро́к же помоли́вся Бо́гу, и устро́ися рука́ его́ я́же и пре́же. И моля́ше же его́ царь, да обе́дает с ним. О́нже рече́, а́ще и до по́лу ца́рства да́си ми, не ям зде, я́ко Бог не повеле́ ми я́сти зде. И возврати́ся изы́ти хотя́. Умоле́н же бысть от лжи́ваго проро́ка сне́сти хле́ба с ним и по отъяде́нии прорече́ ему́ зва́вый его́, поне́же не́си пости́лся зде иде́же ти Госпо́дь не повеле́л вкуси́ти, и се за преслуша́ние твое́, повеле́ Бог удави́ти тя льву. И изше́дшу ему́ из гра́да, сре́те и́ лев, и сверг его́ со осля́те и умори́ и́. И не вкуси́ те́ла его́. И погребо́ша его́ че́стно.

В то́йже день па́мять преподо́бнаго отца́ на́шего Иоа́нна Безмо́лвника, и́же в ла́вре свята́го Са́ввы пре́жде епи́скоп бе

Сей у́бо свяще́нный оте́ц наш Иоа́нн, бе от гра́да Никопо́ля Арме́нскаго. Отца́ Гратиа́на, ма́тере же Евфи́мии, христиа́ну су́щу: те́ма же преста́вльшемася. Блаже́нный же Иоа́нн лет сый осмина́десяти, отве́ржеся ми́ра, и бысть мона́х. И созда́в це́рковь Святы́я Богоро́дицы, и ту живя́ше с десятию́ мона́хи. В два́десять же осмо́е ле́то, поста́влен бысть епи́скопом во Асколо́не гра́де ну́дьми нехотя́. И пребысть де́сять лет во епи́скопии. Се́стричищь же его́ прия́т власть арме́нскую, и во ариа́нскую е́ресь впаде́, па́кости де́яше Иоа́нну. Тоя́ ра́ди вины́ иде Иоа́нн в Константи́нь град, ко Евфи́мию патриа́рху, и па́ки возврати́ся вспять. И утаи́вся всех и́же с ним, всед в кора́бль и ид́е во Иерусали́м. И помоли́вся Бо́гу, е́же наста́вити его́ на спасе́ное ме́сто. И яви́ся ему́ звезда́, и глас бысть: А́ще хо́щеши спасти́ся, восле́дуй ми. И доше́д ла́вры свята́го Са́ввы, и поклони́ся ста́рцу, хотя́ с ним жи́ти. И преда́ его́ иконо́му, я́ко еди́наго от убо́гих сиро́т, рек: Стражди́ повину́яся, послуша́нием бо ти спастис́я. И повеле́но бысть ему́ сбира́ти дрова́, и вари́ти со́чиво на де́лающих сте́ну. Страдав же ту три ле́та. По сем в странноприи́мницу пу́щен бысть, и сотвори́ два ле́та служа́ больны́м. Посе́м Са́вва даде́ ему́ ке́ллию, уже́ я́ко иску́сну, и пребы́сть в ней три ле́та не явля́яся челове́ком, ни вкуша́я хле́ба, то́кмо зе́лие. Сего́ восхоте́ Са́вва поста́вити попо́м, приведе́ его́ к патриа́рху Илии́ во Иерусали́м, и поруча́шеся за душу его́. Иоа́нн же тай о себе́ патриа́рху пове́да: немо́щно ми бы́вшу епи́скопом, попо́м ста́ти. Патриа́рх же предаде́ его́ Са́вве, глаго́ля: Не́коего ра́ди прегреше́ния не ста́вится. И отъи́де с ним Са́вва печа́лен: и возвести́ ему́ а́нгел, я́ко епи́скоп есть Иоа́нн. И пребы́сть двана́десять лет в ла́вре. Та́же воста́вшым на Са́вву еретико́м, отбеже́ Иоа́нн пять по́прищь от ла́вры. И влез в пеще́ру, и пребы́сть в ней четы́редесять и седмь лет, отню́д не исходя́, ни хле́ба вкуша́я. Еди́ною же заблуди́ собира́я зе́лие, изнемо́гся и паде́. А́нгел же Госпо́день взем внесе́ еѓо в пеще́ру. Иногда́ же восхоте́ша срацы́ни я́ти его́, тогда́ лев стра́шен отгоня́ше я́ от свята́го. Всех же лет живота́ его́ сто четы́ре. И преста́вися к Бо́гу, ангельское пожив житие́, челове́ки удиви́в, а́нгелы возвесели́в. Бысть же стар вельми́, бе́лы власы́ име́я, кру́глу браду́: ни́зок во́зрастом. Сосу́д избра́н Свято́му Ду́ху бысть.

В то́йже день сло́во свята́го отца́ Анаста́сия Сина́йскаго о не́коем отце́ преста́вльшемся, и́же не осуди́ никого́же

Глаго́ла святы́й Анаста́сий Сина́йский: я́ко мужь не́кто в мона́шеском о́бразе пребыва́я в небреже́нии вся́ком, и ле́ностию свое житие́ сконча́в: разболе́сяже сме́ртною боле́знию, доне́леже прише́дшу ему́ в после́дняя дыха́ния. И ника́коже своея́ сме́рти убоя́вся, но со вся́ким благодаре́нием, и улыска́нием те́ла отлуча́шеся. И приседя́щым у него́ боголю́бцем отце́м. Обы́чай бо бе́яше таковы́й в том монастыре́, егда́ кто к концу́ прихожда́ше жития́, присеща́ху его́ монасты́рская бра́тия с па́стырем их, и зря́ху издыха́юща бра́та, до́ндеже души́ разлуче́ние бу́дет. Вопроси́ша же и́ глаго́люще: Ве́руй бра́те, я́коже мы ви́дехом во вся́ком небреже́нии тебе́ свое́ житие́ сконча́ша, и отку́ду тебе́ таково́ безпеча́лие бысть в час сей, и сла́дкое улыска́ние, не ве́мы. Оба́че Го́спода Бо́га Иису́са Христа́ си́лою укрепля́емь, рцы нам воста́в, да вси мы вели́чия Бо́жия испове́даем. И к сим брат послу́ша, и воста́в рече́: Вои́стину честни́и отцы́, во вся́ком небреже́нии свое́ житие́ сконча́х, и ны́не изнесо́ша рукописа́ние мои́х грех́ов а́нгели Бо́жии, и в час сий почто́ше и ре́ша: Зна́еши ли сия́? И рех аз: Ей, изве́стно зна́ю. Но оба́че отне́леже отве́ргся ми́ра и постри́гся, не осуди́х челове́ка, ни зло́бы держа́ху. И молю́ на мне сохрани́тися Христо́ву рече́нию. Рече́ бо: Не осужда́йте, да не осужде́ни бу́дете: оста́вите, и оста́вится вам. Я́коже рех сие́: а́бие а́нгели раздра́ша рукописа́ние грехо́в мои́х, и со все́ю ра́достию и безпеча́лием отхожу́ к Бо́гу. Сих ра́ди за́поведей я́коже брат ко отце́м пове́да, предаде́ с ми́ром ду́шу Го́сподеви. Те́мже у́бо и мы бра́тие соблюде́мся от вся́кого осужде́ния, и не осудим никого́же.

По скончании же всего чтения, возглашает иерей: Богу нашему слава, всегда ныне и присно и во веки веков.
И чтец: Аминь.
И далее по обычаю службы.