День назад

Чтение на день: Март, 23 число (старый стиль)

День вперед

По шестой песни:

И поется кондак и икос (или мученичен, аще несть).
Абие учиненный чтец:
Па́мять свята́го преподобному́ченика Ни́кона, и с ним ста и девяти́десяти, и девяти́ учени́к его́, с ним му́ченых благослови, владыко, прочести.
Иерей:
Ихже молитвами, Христе Боже, помилуй нас.
И чтец: Аминь.

Стихи́:

Побе́дныя венца́ угото́вает тебе́, Ни́коне,

Венцепода́тель, Зань же у́мре мече́м:

Во еди́но су́щиих четы́ре се му́ченицы,

Мече́м побие́ни бы́ша пятидеся́тницы:

В два́десять тре́тий, Ни́кону главу́ отсеко́ша.

Той святы́й Ни́кон бя́ше во времена́ Кинтиа́на иге́мона, страны́ Неаполи́тския, красе́н добро́тою, и лице́м све́тел, и стра́шен в ра́тех. Сын ма́тере христиа́ны, отца́ же е́ллина. Ра́ти же не́когда совоку́пльшейся вели́цей, и вели́ку по́двигу наста́вшу, ма́терняя уче́ния и утеше́ния блаже́нный воспомяну́в, и из глубины́ воздохну́в рек: Го́споди Иису́се Христе́ Бо́же, помози́ ми. И честны́м кресто́м себе́ огради́в, вни́де посреди́ ра́ти, о́вы мече́м секи́й, ине́х же копие́м боды́й. И не пе́рвее возврати́ся, доне́леже всех победи́, и разгна́, я́ко всем о сем удиви́тися. На уме́ же о ра́ти воспомяну́в, и со все́ми к до́му доше́д, и ма́тери при́тчу испове́дав, и к страна́м Константи́ня гра́да отплы́, и дости́же до не́коего о́строва Хио́на нарица́емаго, и я́ся преде́лу горы́ его́. И претерпе́в та́мо седмь дний, посто́м и моли́твами предстоя́. И рече́но бысть ему́ а́нгелом сни́ти к морско́му обре́жию с жезло́м его́же подаде́ ему́ явле́йся. И доше́д в подбре́жие обре́те кора́бль, и вонь вшед двема́ де́ньма дости́же Га́новы горы́. И по слу́чаю предста́ ему́ епи́скоп во о́бразе мона́шеском, и того́ емь за ру́ку введе́ его́ в верте́п, иде́же сам живя́ше. И огласи́в его́ крести́ во и́мя Святы́я Тро́ицы. И причасти́в того́ святых Та́ин. По тре́тием же ле́те поста́ви того́ презви́тера: та́же и епи́скопа. Всем же сше́дшымся мона́хом, первостоя́тельство восприи́м, сту девяти́десяти число́м: и в Митили́н о́стров отъиде. И со все́ми во Иттали́ю прии́де, и та́мо ма́терь ви́де: и о́ной уме́рши, сам погребе́ ю́. Посе́м в Сикели́ю дости́же: и в Тавромени́йстей горе́ обита́в со ине́ми девятию́. Уве́дав же иге́мон я́же о них, а́бие предста́ви всех пред собо́ю, вопроси́ их, и испове́даша Христа́. И по земли́ просте́рты бы́ша, и мно́гими ра́нами уя́звени бы́вше. Та́же мече́м сконча́ни бы́вше. Святы́й же Ни́кон на́ четверо растя́жен, и свеща́ми поджига́емь, и к ди́виим воло́м привя́зан, и по земли́ влеко́мь, и низ стены́ ве́ржен. И уста́ его́ ка́мением сокруши́ша, и язы́к его́ уре́заша. Коне́чное главу́ его́ отсеко́ша. И та́ко взы́де ко Го́споду.

В то́йже день о Госпо́дни Па́сце распя́тие Го́спода Иису́с Христа́

Стихи́:

Жив Бог Сый, и умерщве́н на дре́ве,

И наги́й мертве́че Бо́га Жива́го, Сло́ве.

В то́йже день и́же со Христо́м разбо́йнику распе́ншемуся пра́ведному

Стихи́:

Затворе́ная отве́рзл еси́ Еде́мская врата́,

Возопи́в разбо́йник ключа́ е́же «Помяни́ мя».

В то́йже день сня́тие Го́спода на́шего Иису́с Христа́

Стихи́:

Истерза́ют гво́здие и́миже Ада́м пригвозди́ся но́вый,

Кля́твенаго гво́зди хотя́щему исто́ргнути дре́вняго Ада́ма.

В то́йже день е́же Ио́сифом погребе́ние Го́спода на́шего Иису́с Христа́

Стихи́:

С Тобо́ю бе́гая, Спа́се, Ио́сиф дре́вле,

И ны́не други́й тя Ио́сиф принесе́ и погребе́.

В то́йже день свята́го и блаже́ннаго Фили́та сигкли́тика, и Ли́дии жены его́, и чад их, Македо́на, и Феопре́пия, Крони́да, и Коментари́са, и Амфило́хия ду́кса

Си́и бя́ху при Андреа́не царе́, христиа́не су́ще, и вы́ну Бо́гу служа́ще. Я́ту же бы́вшу блаже́нному Фили́ту, предста́ пред царе́м. Царю́ же не возмо́гшу сопроти́витися му́чениче прему́дрости, предаде его́ Амфило́хию дуку, и́же а́бие на дре́ве всех пове́сив, и мечи́ теса́ти телес́а их повелев, и в темни́цу всади́в ку́пно с Крони́дом и Коментари́сом, и тому ве́ровавшу. В то́йже но́щи пою́щым им и моля́щымся, бысть пред ни́ми а́нгельское явле́ние, укрепля́юще тех к по́двигу. На у́трия же предста́вшым святы́м, рече́ мучи́тель: мно́гая вам предлежа́т муче́ния и истяза́ния. И а́бие в ме́дяне коно́бе развари́в вельми́ ма́сло и се́ру, и та́мо святы́я вве́рже: и́же и устуди́ся коно́б. Тогда́ почуди́ся дукс о бы́вшем, и ве́ровав вни́де и той в коно́б, рек: Го́споди Иису́се Христе́ помози́ ми. И бысть глас к нему́: Услы́шан еси́, взы́ди се́мо. Такова́я слы́шав царь отъи́де от Ри́ма, и до́йде в Иллири́к, и испо́лнися я́рости и преще́ния. И повеле́ за седмь дний коно́б разжещи́, и напо́лнити ма́сла, и всех в него́ воврещи́. Тому́ же бы́вшу, неврежде́ни бы́вше и сохране́ни святи́и. Царь же постыде́вся, обрати́ся в путь свой. Святи́и же му́ченицы моля́щеся и благода́рствующе, преда́ша Бо́гу ду́шы, восприе́мше венцы́ муче́ния.

В то́йже день поуче́ние ко отре́кшымся ми́ра

Ве́си ли рече́ бра́те, коли́ко дний пред враты́ монасты́рскими сотвори́л еси́, и днесь прия́хом тя. А́ще у́бо навы́кнеши в нача́ле обы́чаю монастыря́, и делу и́ноческому, мо́жеши в пути́ сем его́же вожделе́л еси́ ше́ствие сотвори́ти, то раба́ Христо́ва вско́ре сотвори́ши себе́: я́коже бо и́же приле́жне Го́сподеви рабо́тающым, сла́ву и честь обеща́. Си́це и мучение го́рько угото́вается, и́же ле́ностию и небреже́нием приходя́щым ко и́ноческому сему́ де́лу. У́не бо есть по пи́санному не помоли́тися, не́же помоли́тися и не услы́шану быти: По рече́нному: Про́клят творя́й де́ло Бо́жие с небреже́нием. Сего́ бо ра́ди на мно́ги дни отврати́хомся тебе́, и не хоте́хом прия́ти тебе́: Не бо я́ко не хоте́хом твоего́ спасе́ния, но да не я́ко де́рзостию, и я́ко же прилучи́тся прии́мем тя, и от Бо́га я́ко неразу́мни и непотре́бни, суд прии́мем, и тебе́ тяжча́йшей му́це пови́нна сотвори́м: еда ско́ро прия́т быв и не навы́к подро́бну и́ноческаго жития́, и по сем лени́в и небрежли́в обрящешися. Сего́ ра́ди я́коже рече́ся вину́ отрече́ния, до́лжен еси́ подро́бну уве́дети. А́ще бо сие́ до́бре уве́си, мо́жеши разуме́ти что подоба́ет ти сотвори́ти. Отрече́ние бо ми́ра сего́ [да не мни́ши я́ко] ничто́же есть, ра́зве крест и смерть. Веждь у́бо от днесь я́ко у́мерл еси́, и распя́лся еси́ ми́ру, и мир тебе́, по боже́ственному апо́столу. И навы́кни что есть си́ла распя́тия сего́. Поне́же про́чее не ктому́ себе́ живе́ши, но живе́т в тебе́, и́же за тя распя́тся. Сим у́бо о́бразом и́мже Влады́ка на кресте́ распя́тся, си́це и мы распя́тися хо́щем, си́речь свои́х воль и хоте́ний. Я́коже и боже́ственный Дави́д мо́лится: стра́ху Бо́жию, рече́, пригвозди́тися пло́ти его́. Я́коже те́лом пригвожде́ный ко дре́ву, не мо́жет сотвори́ти я́коже хо́щет, или́ я́же помышля́ет: си́це и боже́ственому стра́ху имы́й пригвожде́н свой по́мысл, не поколе́блемь пребыва́ет ко всем во́лям свои́м. И я́коже ко кресту́ пригвожде́ный, не ктому́ о земны́х помышля́ет, ни свои́м во́лям повину́ется, ни о жела́нии неких веще́й смуща́ется, ни попече́ние е́же стяжа́ти земны́х, ниже́ го́рдостию возно́сится, ни вопреќи отвещава́ет, ниже́ не́навистию разжиза́ется, ниже́ о су́щих ве́щех скорби́т, ниже́ о мимоше́дших укоре́ниих злопомина́ние весть, но исхожде́ние сме́ртное ожида́ет креста́ ра́ди. Си́це и отреки́йся ми́ра вои́стину, и боже́ственому стра́ху я́ко ко кресту́ пригвозди́выйся, и́же от жития́ сего́ исхо́да по вся дни ча́я, и непоколе́блемь есть, и неподви́жимь ко вся́кой во́ли свое́й, и похоте́нию плотско́му.

По скончании же всего чтения, возглашает иерей: Богу нашему слава, всегда ныне и присно и во веки веков.
И чтец: Аминь.
И далее по обычаю службы.