ГотовоДата последнего обновления: 01.09.2025
Зачало 42

Во дни о́ны, бысть су́щу Аполло́су в Кори́нфе, Па́влу же, проше́дшу вы́шняя страны́, приити́ во Ефе́с. И обре́т не́кия ученики́, рече́ к ним: «А́ще у́бо Дух Свят прия́ли есте́ ве́ровавше?». Они́же ре́ша к нему́: «Ни, ниже́ а́ще Дух Свят есть слы́шахом». Рече́ же к ним: «Во что у́бо крести́стеся?». Они́же реко́ша: «Во Иоа́нново креще́ние». Рече́ же Па́вел: «Иоа́нн у́бо крести́ креще́нием покая́ния лю́дем, глаго́ля: во Гряду́щаго по нем да ве́руют, си́речь во Христа́ Иису́са». Слы́шавше же, крести́шася во и́мя Го́спода Иису́са. И возло́жьшу Па́влу на ня ру́це, прии́де Дух Святы́й на ня: глаго́лаху же во язы́ки и проро́чествоваху. Бя́ше же всех муже́й я́ко двана́десяте. Вшед же в со́нмище, дерза́ше не обину́яся, уча́ше по три ме́сяца, бесе́дуя и уверя́я я́же о Ца́рствии Бо́жии.

И я́коже не́цыи ожесточа́хуся и пря́хуся, злосло́вяще путь Госпо́день, отсту́пль от них, уча́ше учени́ки, по вся дни стяза́яся во учи́лищи мучи́теля не́коего.

Толкова́ние Аммо́ниево: Путь глаго́ля Христа́, ве́ру и́стинную Па́влом возвеща́емую, ея́же кто ше́ствуя, прихо́дит к Ца́рству небе́сному.

Су́щее: Се же бысть по две ле́те, я́ко всем живу́щим во Аси́и слы́шати сло́во Го́спода Иису́са, жидово́м же и е́ллином. Си́лы же не про́сты творя́ше Бог рука́ма Па́вловама, я́ко и на неду́жныя наноси́ти от по́та те́ла его́ главотя́жа и убру́сца , и исцели́тися им от неду́г, и духово́м лука́вым исходи́ти от них

Толкова́ние Аммо́ниево: Суда́рия и симики́нфия непщу́ю бы́ти обоя́ льняна́я, оба́че суда́рия у́бо на глава́х кладу́тся, симики́нфия же в рука́х держа́тся, не могу́щии ора́рии носи́ти, яцы́же суть нося́щии оде́жди ипа́тския. Или́ суда́рия потре́бна суть ко е́же оте́рти мокроты́ лица́ своего́, я́коже по́ты, плакнове́ния, сле́зы и сим подо́бная.

Су́щее: Нача́ша же не́цыи от скита́ющихся иуде́й обая́нник, именова́ти на иму́щая ду́хи лука́выя, и́мя Го́спода Иису́са, глаго́люще: «Заклина́ем вы Иису́сом, Его́же Па́вел пропове́дает». Бя́ху же не́цыи сы́нове Ске́вы иуде́янина архиере́я седмь, и́же се творя́ще. Отвеща́в же дух лука́вый рече́: «Иису́са зна́ю и Па́вла свем, вы же кто есте́?». И скача́ на них челове́к, в не́мже бе дух лука́вый. И одоле́в им, укрепи́ся на них, я́коже наги́м и ура́ненным избежа́ти от хра́ма о́ного. Се же бысть разу́мно всем живу́щим во Ефе́се иуде́ом же и е́ллином. И нападе́ страх на всех их, и велича́шеся и́мя Го́спода Иису́са. Мно́зи же от ве́ровавших прихожа́ху испове́дающе и сказу́юще дела́ своя́. Дово́льни же от сотво́рших чародея́ния, собра́вше кни́ги своя́, сжига́ху пред всеми: и сложи́ша це́ны их, и обрето́ша сребра́ пять тем. Си́це кре́пко сло́во Госпо́дне растя́ше и крепля́шеся.

И я́коже сконча́ша сия́, вложи́ Па́влови Дух , проше́д Македо́нию и Аха́ию, ити́ во Иеросали́м, рек: «Я́ко бы́вшу ми та́мо, подоба́ет ми и Рим ви́дети». Посла́в же в Македо́нию два от служа́щих ему́, Тимофе́я и Ера́ста. Са́мже пребы́сть ле́то во Аси́и.

Бысть же во вре́мя о́но молва́ нема́ла о пути́ Госпо́дни. Дими́трие бо не́кто и́менем, сребросе́чец творя́ хра́мы сре́бряны Артеми́де, дая́ше хитреце́м де́лание нема́ло. И́хже собра́в и я́же о сицевы́х де́лателя, рече́: «Му́жие, ве́сте я́ко от сего́ де́лания дово́льство житию́ на́шему есть. И ви́дите и слы́шите, я́ко не то́кмо Ефе́с, но ма́ло не всю Аси́ю Па́вел сей препре́в, и обрати́ мног наро́д глаго́ля: я́ко не суть бо́зи и́же рука́ма челове́ческима быва́емии. Не то́кможе се, беду́ прие́млет на́ша часть, во обличе́ние приити́: но и вели́кия боги́ня храм Артеми́дин, нивочто́же вмени́тися. Хо́щетже и разори́тися вели́чество ея́, ея́же вся Аси́я и вселе́нная почита́ет».

Слы́шавше же и бы́вше испо́лнени я́рости вопия́ху глаго́люще: «Вели́ка Артеми́да Ефе́сская». И испо́лни град весь мяте́жа: устреми́жеся единоду́шно в позо́рище, восхи́щше Га́ия и Ариста́рха македо́няны, дру́ги Па́вловы. Па́влу же хотя́щу вни́ти в наро́д, не оставля́ху его́ ученицы́. Не́цыи же от аси́йских нача́льник, су́ще ему́ любе́зни, посла́вше к нему́, моля́ху не вда́ти себе́ в позо́р. Друзи́и же у́бо и́но не́что вопия́ху: бе бо собра́ние смуще́но, и мно́жайшии не ве́даху, чесо́ ра́ди собра́шася. От наро́да же избра́ша Алекса́ндра, изве́дшим его́ иуде́ом. Алекса́ндр же помаа́в руко́ю, хотя́ше отвеща́ти наро́ду. Разуме́вше же я́ко иуде́янин есть, глас бысть еди́н от всех я́ко на два часа́ вопию́щим: «Вели́ка Артеми́да Ефе́сская». Уста́вль же кни́жник наро́д рече́: «Му́жие ефе́сстии. Кто бо есть челове́к иже не весть, я́ко ефе́сский град служи́тель есть вели́кия боги́ни Артеми́ды и Диопе́тови?».

Толкова́ние: Си́речь хра́ма, Ди́ева круглови́днаго, е́же и па́че и́стинно есть, Диопе́тес же нари́чется истука́нный Артеми́дин, и́же и Палла́дион нари́чется, его́же свы́ше от Ди́я сотворе́на бы́вша непщева́ху, а не от челове́к.

Су́щее: «Без вся́кого у́бо отве́та сим [си́це] су́щим, потре́бно есть вам без молвы́ бы́ти, и ничто́же безчи́нно твори́ти. Приведо́сте бо му́жа сия́, ни храм артеми́дин окра́дша, ниже́ боги́ни ва́шея ху́ляща. А́ще же Дими́трий сей и иже́ с ним худо́жницы и́мут к кому́ сло́во, суды́ суть и анфипа́ти суть, да пое́млют друг на дру́га. А́щели что о ины́х и́щете, по зако́ну це́ркви да разреши́тся. И́бо с бедо́ю и́мамы осужда́тися о дне́шней крамоле́, ни еди́ней вине́ су́щи, е́юже возмо́жем возда́ти сло́во стремле́ния сего́ ». И сия́ рек распусти́ собра́вшийся наро́д.

По уставле́нии же молвы́, призва́в Па́вел ученики́, уте́шив и целова́в их, изы́де ити́ в Македо́нию. Проше́дше же страны́ ты́я, и уте́шив их сло́вом мно́зем, прии́де во Елла́ду. Пожи́в же ме́сяца три, бы́вшу нань наве́ту от иуде́й, хотя́щу отвести́ся в Си́рию, бысть хоте́ние возврати́тися сквозе́ Македо́нию. После́дова же ему́ да́же до Аси́и Сосипа́тр Пи́рров , ве́риянин: селу́няне же, Ариста́рх и Секу́нд: и Га́ие де́рвянин: и Тимофе́й: асия́не же, Тихи́к и Трофи́м. Си́и пре́жде ше́дше, жда́ху нас в Троя́де. Мы же отвезо́хомся по днех опресно́чных от Фили́пп, и приидо́хом к ним в Троя́ду, до дний пять, иде́же пребы́хом дний седмь.