День назад

Чтение на день: Апрель, 11 число (старый стиль)

День вперед

По шестой песни:

И поется кондак и икос (или мученичен, аще несть).
Абие учиненный чтец:
Па́мять свята́го му́ченика Анти́пы, епи́скопа Перга́ма Аси́йскаго, и́же благода́ть и́мать от Бо́га цели́ти боле́знь зубну́ю благослови, владыко, прочести.
Иерей:
Егоже молитвами, Христе Боже, помилуй нас.
И чтец: Аминь.

Стихи́:

Со юнце́м бо́решися до́брый му́чениче Анти́па,

Тебе́ опаля́ющь, ты не веля́ ничто́же:

В единонадеся́тый в ме́дян вол Анти́па вве́ржен, сожже́ся.

Той бя́ше во времена́ Дометиа́на царя́, совре́менник святы́х апо́стол, внегда́ богосло́в, и благове́стник Иоа́нн в Патм прогна́н бя́ше. И па́ки то́йже и во еписто́лии о нем и́нде написа́, свяще́нника того́ ве́рна и му́ченика до́бра нарица́ет. И́мже в це́ркви Перга́мстей, архиере́й святы́й Анти́па поста́влен во мно́зе ста́рости и тве́рде. Ят же быв от идолослужи́тель, я́вльшымся бесо́м, и́мже они́ же́ртвы приноша́ху, я́ко не могу́щым в свое́м ме́сте жи́ти, ниже́ приноша́емыя же́ртвы приима́ти, но прогоня́емым им Анти́пою. Приведе́н же быв к иге́мону. Иге́мону же наче́ншу вопроша́ти его́, я́ко старе́йшая честне́йша суть, не́жели но́вая, мня и́дольскую слу́жбу ста́рую, и ле́ты мно́гими: а христиа́нскую едва́ вчера́ наче́ншуюся, и от ма́лых прие́мшуюся. Отвеща́в же к нему́ святы́й: «Ка́ин старе́йши бя́ше, а А́вель ме́нши, но Бог прия́т А́велевы же́ртвы, на Ка́иновы же ни поне́ очи́ма погля́дав: да не мози́ ми хвали́тися о дре́вней слу́жбе». Сие́ же слы́шавше неве́рнии, и на гнев подви́гшеся, вол ме́дян ско́ван вельми́ разже́гше, и та́мо свята́го вве́ргоша. И в нем мно́го Бо́гу помоли́вся, и вели́кую Его́ си́лу воспе́в: и о и́хже сподо́блься Того́ благода́рствив. И о помина́ющых его́ во вся́ких боле́знех, и о неутеши́мей зу́бней боле́зни, безстра́стно цели́ти испроси́в. И о ми́ре помоли́вся, и отпуще́ние грехо́в, и бу́дущаго суда́ очище́ние получи́ти того́ помина́ющым. И ко Го́споду отъи́де. И положе́н бысть в це́ркви Перга́мстей, ми́ро и цельбы́ непреста́нно точа́. Соверша́ет же ся собо́р его́, в собра́нии свята́го и всехва́льнаго апо́стола и благове́стника Иоа́нна Богосло́ва, близ святы́я и Вели́кия це́ркве.

В то́йже день святу́ю му́ченику, Проце́шия и Марти́на

О сею́ святу́ю му́ченику, Григорий па́па Ри́мский от свята́го Ева́нгелия сказу́ет, я́ко бе́ста ро́да лати́нска. И не восхоте́ста сла́вы сея́ вре́менныя, и тле́ннаго жития́ сего́, испове́дастася христиа́на пред нечести́выми мучи́тели. И за любо́вь Госпо́дню мно́го му́чена бе́ста, и прия́ста коне́ц житию́, и в небе́сное Ца́рство всели́стася, и положе́на бы́ста в Ри́ме в це́ркви свое́й.

В то́йже день поуче́ние Варла́ма ста́рца

Ве́руй во Еди́наго Бо́га Отца́, от Него́же вся, и мы о Нем. И во Еди́ного Го́спода Иису́са Христа́: И́мже вся, и мы Его́ ради: И́же есть о́браз Бо́га неви́димаго, Пе́рвенец всея́ тва́ри и всех век: Я́ко о Нем созда́шася вся́ческая, я́же на небеси́, и я́же на земли́, ви́димая и неви́димая: А́ще престо́ли, а́ще госпо́дьства, а́ще нача́ла, а́ще вла́сти, вся Тем бы́ша. Без Него́же ничто́же бысть, е́же бысть. И во Еди́наго Ду́ха Свята́го, о Не́мже вся: И́же И́стинный, и Животворя́щий, Бог, и боготворя́й. Дух Благи́й, Дух Пра́вый, Дух Уте́шительный, Дух сынотворе́ния. Сих Бог у́бо ко́ждо по Себе́ ви́димь, я́ко Оте́ц, и Сын, и Дух Святы́й. Еди́н же Бог в трех ипоста́сех Еди́но естество́, Еди́но Ца́рство, Еди́на си́ла, Еди́на сла́ва, Еди́но существо́, разделе́ни соста́вы то́кмо. Еди́н бо Оте́ц, Ему́же Свое́, нерожде́ние. Един Единоча́дый Сын, и Свое́ Ему́, рождество́. Еди́н же Святы́й Дух, и Свое́ Ему́, исхожде́ние. Та́ко бо мы от све́та Отца́, све́та ве́дуще Сы́на, во све́те Святы́м Ду́хом освеща́емся. В трех соста́вех (ипоста́сех) Еди́но Божество́ сла́вяще. И Той есть И́стинен Еди́н Бог, И́же в Тро́ице познава́емый. Я́ко от Того́, и Тем, и в Том вся́ческая.

Сего́ ра́ди и аз и́же о тебе́ уве́дев по́слан есмь научи́ти тя, я́коже навыко́х и соблюдо́х изнача́ла и досе́ле моея́ седи́ны. А́ще бо ве́руеши и крести́шися, спасе́шися. А́ще же не ве́руеши, осужде́н бу́деши. Сия́ бо днесь я́же ви́диши, и́миже велича́ешися, а́ще сла́ва или́ пи́ща, или́ бога́тство, и вся сия́ жите́йская пре́лесть, я́ко не су́ща и вма́ле прехо́дит: изведу́т же тя отсю́ду и не хотя́ща. И те́ло у́бо затворе́но бу́дет в малем гро́бе, еди́но оста́влено, всех люби́мых, и сро́дников, и друго́в лише́н, отню́дуже кра́сная ми́ра сего́ пре́йдут. И посе́м мно́гое скаре́дие злосмра́дная тля, в ны́нешния ме́сто добро́ты и благоуха́ния объи́мет тя: Ду́шу же твою́ вложа́т в преиспо́дняя земли́, во осужде́ние а́дово до после́дняго дне воскресе́ния. Егда́ па́ки прии́мши душа́ свое́ те́ло, отве́ржена бу́дет от лица́ Госпо́дня, и преда́стся родству́ огня́ паля́щаго. Помы́сли, какова́я ти та́мо приключа́тся, а́ще пребу́деши в неве́рствии. А́ще же усе́рдно послу́шаеши зову́щаго тя на спасе́ние, и све́том Его́ зна́менаешися, всех у́бо отве́ргся, Тому́ же Еди́ному приле́плься, какова́ получи́ши утверже́ния и весе́лия, послу́шай: А́ще седи́ши, без боя́зни бу́деши: А́ще же спи́ши, в сладость спи́ши, и не бои́шися стра́ха наше́дшаго, ни стремле́ния нечести́вых находя́щаго: Но по́йдеши упова́я я́ко лев, и поживе́ши с весе́лием и ра́достию ве́чною. На главе́ бо твое́й ра́дость, и хвала́ и весе́лие пости́гнет тя. Отбежи́т боле́знь, и печа́ль, и воздыха́ние. Тогда́ яви́тся зау́тра свет твой, и исцеле́ния твоя́ вско́ре восия́ют, и предъи́дет пред тобо́ю пра́вда твоя́, и сла́ва Бо́жия объи́мет тя. Тогда́ воззове́ши, и Бог услы́шит тя. Еще́ бо ти глаго́лющу, рече́т: Се приидо́х, Аз бо есмь очища́яй беззако́ния твоя́, и не помяну́ их: Ты же я́ помяни́, и не осу́дишися: Глаго́ли ты пе́рвие беззако́ния твоя́, да оправди́шися. И а́ще бу́дут прегреше́ния твоя́ обагре́на, я́ко снег убелю их: аще же бу́дут я́ко червле́на, я́ко яри́ну убелю́ я́. Уст́а бо Господня глаго́лаша сия́.

По скончании же всего чтения, возглашает иерей: Богу нашему слава, всегда ныне и присно и во веки веков.
И чтец: Аминь.
И далее по обычаю службы.