День назад

Чтение на день: Апрель, 12 число (старый стиль)

День вперед

По шестой песни:

И поется кондак и икос (или мученичен, аще несть).
Абие учиненный чтец:
Па́мять преподо́бнаго отца́ на́шего Васи́лия испове́дника, епи́скопа Пари́йскаго благослови, владыко, прочести.
Иерей:
Егоже молитвами, Христе Боже, помилуй нас.
И чтец: Аминь.

Стихи́:

Ра́достно преста́влься, Васи́лие треблаже́нне,

Та́мо бо и́де иде́же су́щим ра́достем мно́жество:

В дванадеся́тый Васи́лия ме́ртва гроб прия́т.

Сей святы́й Васи́лий, премно́гия его́ ра́ди доброде́тели, и к Бо́гу боже́ственаго жития́, архиепи́скоп Пари́и поста́влен быв по Па́вле, в ле́та злочести́вых иконобо́рец. И бе́ ревну́я боже́ственому Па́влу, е́же не совни́ти ко иконобо́рцем, ниже́ подписа́ти свое́ именова́ние на разруше́ние святы́х ико́н. Тем житие́ свое́ в гоне́ниих и в ско́рбех и в теснота́х препроводи́в, преселе́ния и бе́гания вы́ну творя́. Оте́ческим повеле́нием и уче́нием после́дствуя. Злочести́вых же собо́ры возненави́де, и Бо́гу о всем уго́дник я́влься, с ми́ром почи́ о Го́споде.

В то́йже день па́мять преподо́бныя Анфѵ́сы, дще́ри Константи́на Копрони́ма

Стихи́:

Ко́рене благочести́ваго плод благоуха́нен па́че,

Анфѵ́са честна́я, от земли́ отцвете́ и от жития́.

Сия отце́м мно́го пону́ждена бя́ше сопрящи́ся му́жеви, и не поко́ршися. Тем по сме́рти его́ свобо́дна бы́вши, все бога́тство свое́ раздаде́ убо́гим, и по цер́квах и по благочести́вых до́мех. Мно́гим си́рым ма́ти бысть, и вдови́цам засту́пница. Мно́жицею мно́гими мольба́ми ну́дима бя́ше Ири́ною правосла́вною цари́цею, е́же с нею бы́ти и сца́рствовати: Она́ же ника́коже восхоте́. Ели́ко же дний в пола́те пребы́вши, сверху́ ца́рскими оде́ждами оде́яна бя́ше: по пло́ти же ру́бы власяны́ми. И питие́ вода́, и пи́ща по́стническая. Сле́зы всегда́ во о́чию, и пе́ние боже́ственное во усте́х. Тем и́ноческое восприе́мши житие́, рука́ма и́же во святы́х Тара́сия постригися во оби́тели омони́йстей, и́же и оттогда́ от таковы́я обители не изы́де. Це́рковь не оставля́я, не почива́ющи. Не малоду́шествова моля́щися, ни ослабе́ стоя́нием. И николи́же от о́чию ея́ сле́зы преста́ша. Смире́ние ея́ безчи́слено бя́ше, всем бо сестра́м слугова́ше. Це́рковь крася́ше. Во́ду нося́ше. На трапе́зе предстоя́ше, и служа́ше. И та́ко вся ле́та живота́ своего́ творя́щи, с доброде́тельным бре́менем к Бо́гу преста́вися, су́щи лет, пяти́десяти и двою́.

В то́йже день па́мять пренесе́ния честна́го по́яса Пресвяты́я Богоро́дицы от епи́скопии Зи́лы в Царь град, при Константи́не и Рома́не багряноро́дных

Госпо́дь Бог наш Иису́с Христо́с, просвети́вый зе́млю гре́ческую святы́м креще́нием, и от и́дольския льсти обрати́вый, ве́ры ра́ди Константи́на царя́. Даде́ ма́тери его́ Еле́не цари́це обрести́ дре́во креста́ своего́, на утвержде́ние ве́рным, и на прогна́ние вся́кия льсти. Предве́дяше бо Госпо́дь Бог наш, я́ко воста́нут духобо́рцы мно́зи, противля́ющиися пра́вой ве́ре, сего́ ра́ди даде́ благочести́вым царе́м преноси́ти мо́щи святых в Константи́нь град. И мно́га чудеса́ яви́, да бы́ша еретики́ посра́млени бы́ли, и жи́дове обличе́ни не е́мшии ве́ры Сы́ну Бо́жию, де́мони же прогна́ни были. Вдохну́в же си́ма благочести́выма царема Констани́ну и Рома́ну, да принесу́та честны́й по́яс Святыя Богоро́дицы в Царь град: да не то́кмо ри́за еди́на будет, но и поя́с Святы́я Богоро́дицы, его́же даде́ Святая Богоро́дицы Фоме́ апо́столу в тре́тий по успе́нии, егда́ усре́те ю́ носи́му в рай, да бы́ша не ропта́ли нань апо́столи. И се слы́шавше бо́льшим разгоре́нием от Ду́ха вжела́ста, да бы и́ма освяти́тися и гра́ду ею́. Посла́ста сия царя́, епа́рха и епи́скопы и попы́ во град Зи́лу, и принесо́ша от епи́скопии Зи́лы честны́й пояс Святы́я Богоро́дицы. Изыдо́ста же царя́ с патриа́рхом проти́ву со епи́скопы и попы́, и с че́стию внесо́ша во град, в ле́то шесть ты́сящь четы́реста пятьдеся́тое: Ме́сяца апри́лия, в двана́десятый день. И положе́н бысть в ра́це в Халкопра́тии. Пра́зднует же Бо́жия Це́рковь ме́сяца а́вгуста, в тридеся́тый день, да по всей вселе́нней возвели́чится и прославля́ется и́мя Святыя Богородицы. Еяже молитвами, да сподобит нас Господь Бог Царству небесному во вся веки.

По скончании же всего чтения, возглашает иерей: Богу нашему слава, всегда ныне и присно и во веки веков.
И чтец: Аминь.
И далее по обычаю службы.