День назад

Чтение на день: Март, 6 число (старый стиль)

День вперед

По шестой песни:

И поется кондак и икос (или мученичен, аще несть).
Абие учиненный чтец:
Па́мять святы́х му́ченик но́вых четы́ридесяти и двух и́же во Аморе́и: Фео́дора, Константи́на, Ка́ллиста, Фео́фила, Васо́я и и́же с ни́ми благослови, владыко, прочести.
Иерей:
Ихже молитвами, Христе Боже, помилуй нас.
И чтец: Аминь.

Стихи́:

Седмерочи́сленаго спожре́ния прино́сит шестерочис́ленаго посе́чена полка́:ы

Четы́ридесяте главе́ и две ку́пно посе́чени бы́ша в шесты́й.

Си́и гра́да Аморе́йскаго храня́ще от срацы́н, по́слани бы́вше Фео́филом царе́м гре́ческим. Воево́ды и чинонача́льницы су́ще гре́ческаго ро́да бы́вше. Бо́гу попусти́вшу плене́ни бы́ша и веде́ни в Си́рию, тем ниже́ стра́хом, ниже́ душебо́лием, ниже́ болез́нию, ниже́ мно́го вре́менною му́кою е́же презре́ти ве́ру Христо́ву, но му́жескою му́дростию и душе́вною до́блестию себе́ ополчи́вше. Не теле́сным бо озлобле́нием, или́ не́которым смуще́нием ду́шу свою́ вредя́щим, но предстоя́нием му́жески показа́вше ра́дующеся, главы́ им отсекоша.

В то́йже день сло́во свята́го Патрики́я епи́скопа, о исходя́щем огне́ от земли́ в разли́чных ме́стех

Святы́й священному́ченик Патрики́й глаго́лет: Я́ко два ме́ста угото́ва Бог. Еди́но мно́гих благи́х, и́хже пра́веднии наслажда́ются: Друго́е же тмы и огня́, иде́же гре́шнии му́чатся. Я́ко не то́чию огнь на земли́ положи́л есть Бог, но и на небесе́х есть огнь и вода́, и на верху́ земли́ вода́ есть, я́же глаго́лется мо́ре: и ина́я же глаго́лется преиспо́дняя бе́здна: от нея́же а́ки исто́чницы точа́тся на живо́т наш, и от огня исхо́дят те́плыя воды́, о́вы убо паче: о́вы же ра́вно. А и́же под земл́ею вода́, и огнь, муче́ние есть душ гре́шных: я́коже преиспо́дняя ледяна́я вода́, та́ртар, иде́же е́ллинских бого́в му́чатся слуги́. Святы́й бо Пио́ний глаго́лет: Я́ко аз всю Иуде́ю проше́д, и преше́д Иорда́н, ви́дех зе́млю свиде́тельствующу гнев Божий и до сего́ дня на творя́щих грехи́. Ви́дех бо дым смра́ден исходя́щь, и огне́м пали́му и неприча́стну вс́якого плода́, и вся́каго вла́жнаго существа́. Се бо издале́ча ви́дев Сикили́йский те́мный куря́щься огнь. И се свиде́тельствуем вам, и о бу́дущем огни́ суда́ ра́ди быва́ющаго от Бо́га. Ви́дех же го́ру точа́щу стра́шный огнь я́ко во́ду три́ста са́жен вы́ше горы́, в длину́ же до шести́ по́прищь, и́же за шесть дней пожже́ зе́млю ту и ка́мение, до́ндеже Стефа́н преподо́бный епи́скоп со кресты́ шед помоли́ся Бо́гу, и преста́ огнь.

В то́йже день слово святаго Ефрема о пользе души и о смирении

Да есте ве́дуще возлю́блении, я́ко вси нра́вы са́ми себе́ содержа́тся сою́зом любве́ духо́вныя. Се́рдце чи́сто от любве́ Бо́жия: Любо́вь от ра́дости: Ра́дость от кро́тости: Кро́тость от смире́ния: Умиле́ние от слу́жбы боя́знены: Слу́жба от Госпо́дня упова́ния: Упова́ние о пра́выя ве́ры и непоро́чныя: Ве́ра от послуша́ния: Послуша́ние от беззло́бия: Ко́рень же всем сим доброде́телем беззло́бие. Проти́вная же зла́я, от ни́хже есть поги́бель души́, и та́ко содержа́тся к себе́: Не́нависть от я́рости: Я́рость от неве́рствия: Неве́рство от жестосе́рдия: Жестосе́рдие от сла́бости: Сла́бость от чревоуго́дия: Объяде́ние от го́рдости: Ле́ность от нетерпе́ния: Нетерпе́ние от велер́ечия: и про́чыя зло́бы са́ми себе́ содержа́тся. Ко́рень же всем сим за́висть. Сих же всех ки́йждо нас свое́ю во́лею привязу́ется. Ра́зны суть поги́бели сия́, та́ко же ра́зны и доброде́тели. Да собере́м бра́тие себ́е доброде́тели, и бу́дет труд наш во благоуха́ние Бо́жие, и пресели́т ны в ве́чную жизнь.

В то́йже день поуче́ние о ми́лостыни, я́ко ничто́же проти́вится ми́лостыни

Зино́н царь отъя́т дщерь наси́лием у не́кия вдови́цы. Вдови́ца та ходя́щи в це́рковь, моля́шеся святе́й Богородице со слеза́ми глаго́лющи: Мсти мене́ от Зинона царя́. Сия́ же творя́щи ей по мно́ги дни. И яви́ся ей Свята́я Богоро́дица, глаго́лющи: Ве́ру ими́ ми же́но, мно́гажды восхоте́х месть твою́ сотвори́ти, но рука́ его́ возбраня́ет ми, есть бо ми́лостив зело́. Да никто́же возмо́жет на ми́лостивыя зло́бою.

По скончании же всего чтения, возглашает иерей: Богу нашему слава, всегда ныне и присно и во веки веков.
И чтец: Аминь.
И далее по обычаю службы.