День назад

Чтение на день: Март, 28 число (старый стиль)

День вперед

По шестой песни:

И поется кондак и икос (или мученичен, аще несть).
Абие учиненный чтец:
Па́мять преподо́бнаго отца́ на́шего Иларио́на Но́ваго, игу́мена оби́тели Палеки́тския благослови, владыко, прочести.
Иерей:
Егоже молитвами, Христе Боже, помилуй нас.
И чтец: Аминь.

Стихи́:

Отдаде́ Иларио́н земли́ те́ло,

В земли́ блаже́ных обита́в, блаже́ннейшее:

В два́десять осмы́й Иларио́на смерть прия́т.

В то́йже день па́мять преподо́бнаго отца́ на́шего Стефа́на чудотво́рца, игу́мена Трикли́йскаго монастыря́

Стефа́н преподо́бный оте́ц наш, Христо́в испове́дник, бе в ле́та царя́ Льва Армени́на. Измла́да изво́ли по́стное житие́, и все́ю доброде́телию преспева́я. И бысть игу́мен Трикли́йскаго монастыря́, по умоле́нию та́мо су́щих мона́хов. И мно́ги уче́нием свои́м увеща́ богоуго́дно жи́ти, и в чистоте́ пребывати. По сих нечести́вому царю́ Льву Армени́ну в е́ресь впа́дшу, и низлага́ющу святы́я и честны́я ико́ны, и гоне́ние на правове́рныя го́рько воздви́гшу: и призва́в Стефа́на, ну́ждаше его́ отврещи́ся поклоне́ния честны́х ико́н, и писа́ти на пра́вду. И не утоле́н быв ниже́ еди́но сло́во его́ сотвори́ти: но па́че и нечести́ва его́ нарече́, и чу́жда и́стинныя ве́ры. Царь же на сие́ ну́дяше его́, и мно́го му́чен быв. Посе́м в темни́цу ве́ржен бысть, и в заточе́ние по́слан. И та́ко коне́ц жития́ прия́т, за Христа́ пострада́в, и мно́ги по́двиги претерпе́в.

В то́йже день святы́х му́ченик Ио́ны и Варахиси́я, и и́же с ни́ми

Си́и бя́ху от Перси́ды, во времена́ Саво́рия пе́рсскаго царя́, от ве́си не́кия нарица́емыя Я́сы. И оста́вльше свое́ жили́ще, и идо́ша в весь Вардиа́вох нари́чемую, и та́мо затворе́ны обрето́ша девяти́ святы́х му́ченик, Зани́фу, Ла́заря, Маруфа́на, На́рса, Илию́, Мари́са, Ави́ва, Симе́нфея, и Са́вву: и крепля́ху тех е́же пребыва́ти в ве́ре Христо́ве и исповедании, и в ней сконча́тися. Я́ти же бы́вше, и приведе́ни к трем князе́м, Маздра́ху, и Сиро́фу, и Мариси́ю: от ни́хже мно́ги беды́ и преще́ния восприи́мше, зане́ не восхоте́ша поклони́тися со́лнцу и огню́ и воде́. Тем приведе́н быв пе́рвее Ио́на, и свя́зан быв зако́ном пе́рсским. И́бо пе́рсяне его́же хотя́ху му́чити, на зе́млю посади́вше, и на еди́ном дре́ве связу́ют ру́це и но́зе ему, о́ному же я́ко и ка́мению неподви́жимо прие́млющу ра́ны сю́де и сю́де, от уз не мо́гшуся обрати́ти. Сего́ у́бо дово́льно де́белым же́злием обе́ручь би́вше, и у́жем связа́вше влачи́ша по я́снине мра́зом томи́тися, и обя́зана чрез всю нощь оста́вльше. Варахиси́ю же ме́дныя око́вы разже́гше под мы́шцы ему́ положи́ша. Та́же а́бие и к ве́ждам и к ноздре́м, и ко уши́ма и к горта́ни, о́лово разжиза́юще. И у́жем Варахиси́й за но́зе свя́зан пове́шен бысть в темни́це. Свято́му же Ио́не отреза́ша пе́рсты ручны́я и ножны́я, и главну́ю ко́жу одра́ша, и язы́к отре́заша, и в коно́б смоло́ю полн вве́ржен, от него́же невреди́мь изше́д. Посе́м же стягну́ша его́ ти́ском, и сокруши́ша ему́ ко́сти: Па́че же на́полы претре́н, и в ров глубо́к ври́нуша, иде́же и коне́ц восприя́т. Святы́й же Варахиси́й ко связа́нию приведе́н, наг по те́рнию влачи́мь, и тростьми́ о́стрыми сбоде́н. И той во вре́тяжь вложе́н, и все те́ло его́ сломи́ша: и в горта́нь ему́ влия́ша смолу́ вря́щу, и та́ко отдаде́ дух. Положе́на же бы́вша телеса́ их, и погребе́на ку́пно с про́чими девятию́ святы́х му́ченик, не́ким му́жем благочести́вым Авдисо́том нари́чемым. О́нем же сконча́вшымся, в два́десять седмы́й день, ма́рта ме́сяца. Святы́й же Ио́на, и Варахиси́й, в два́десять осмы́й день.

В то́йже день сло́во от ста́рчества, я́ко не подоба́ет отре́кшымся ми́ра, па́ки к мирски́м возвраща́тися

Блюди́ у́бо бра́те, да не не́кая от сих возжеле́еши, яже отре́кся и оста́вил еси́ по Влады́чнему гла́су глаго́лющему: Никто́же возложи́в ру́ку свою́ на ра́ло и зря вспять, упра́влен есть в Ца́рство небе́сное. И к мирски́м у́бо и к земны́м веще́м ми́ра сего́, от высо́каго жития́ исходя́ па́ки: престу́пник есть за́поведем Христо́вым по ре́кшему: А́ще кто есть на горе́, да не сни́дет взя́ти что в дому́ свое́м. Сохрани́ у́бо да не по пло́ти роди́телей свои́х и сро́дник, любовь пристра́стия помяне́ши, и к попече́нию ве́ка сего́ па́ки возврати́шися, и не упра́влен обря́щешися по Влады́чнему сло́ву Ца́рства небе́снаго. Сохрани́ у́бо да не ка́ко горде́ние, е́же ны́не начина́я попира́ти теплото́ю смире́ния, па́ки на ся возста́виши: или́ псалти́рь изучи́ши, или́ не́кая от писа́ний, по апо́стольскому гла́су, я́же разори́л еси́, и сия́ па́ки созида́еши, престу́пника себе́ сотворя́еши. Но па́че я́же на́чал еси́, и испове́дал смире́нием пред Бо́гом и а́нгелы Его́, соблюди́ да́же до конца́. Подо́бне же и терпе́ние е́же показа́ пред враты́ монасты́рскими, я́ко да прия́т бу́деши, и со слеза́ми моля́ всех, потщи́ся до конца́ сие́ сохрани́ти. Окая́нно бо и умиле́нно вои́стинну е́же подо́бне тебе́ бы́ти и прилага́ти по вся дни к пе́рвой теплоте́ теплоту́, и к соверше́ному восходи́ти, и па́ки на за́дняя возвраща́тися. Не бо и́же до́брое наче́ный, сей блаже́н: но и́же до конца́ сие́ соверши́вый. И́бо по земли́ по́лзаяй змий, при́сно нашу пя́ту соблюда́ет, си́речь, исхо́да на́шего смотря́ет, и да́же до кончи́ны запя́ти нам начина́ет. И сего́ ра́ди е́же нача́ти кому́ добро́, ничто́же по́льзует: но е́же нача́ти и соверши́ти. Сие́ же Христо́во смире́ние, е́же ны́не показу́еши, не и́нако соверша́ется, но а́ще до конца́ сие́ соверши́ши, и та́ко мо́жеши сокруши́ти главу́ зми́еву. Егда́ же на́йдут ти помышле́ния, а́бие изнача́ла сих испове́дуй. Си́це бо упраждня́ются начала бесо́вская, и не срамля́йся испове́дати твоему́ отцу́, и та́́ко сокруши́ти мо́жеши главы́ бесов́ския, я́коже и писа́ние нас наказу́ет глаго́ля: Сы́не рече́, а́ще присту́пиши рабо́тати Го́сподеви, угото́ви се́рдце твое́ напа́стем, не к безпеча́лию, ни к поко́ю, ни к самово́лию, но ко искуше́нием и ско́рбем, и ко отсече́нию твои́х воль. Мно́земи бо скорбми́ подоба́ет нам вни́ти в Ца́рство небе́сное. И те́сный и ско́рбный путь вводя́й в живо́т, и ма́ло их есть ходя́щих по нему́. Внима́й у́бо поспеши́вый и до́брым, и от доброде́телей их направля́й твое́ житие́. Не внима́й же лени́вым и небрежли́вым, а́ще и мно́зи суть. Мно́зи бо суть зва́ни, ма́ло же избра́нных. Ма́лое ста́до и́мже изво́ли Оте́ц да́ти Ца́рство. Нема́ло бо паде́ние есть е́же после́довати лени́вым и сопроти́вным. Но потщи́ся взы́ти на соверше́ние доброде́телем степе́ни. И та́ко востече́ши Бо́гу помога́ющу ти, и на верх доброде́телей, дости́гнеши, и в му́жа соверше́на, в ме́ру во́зраста исполне́ния Христо́ва.

По скончании же всего чтения, возглашает иерей: Богу нашему слава, всегда ныне и присно и во веки веков.
И чтец: Аминь.
И далее по обычаю службы.